Wat is gehard glas?

Gehard glas is float glas dat een thermische behaneling heeft ondergaan om de breuksterkte te verhogen en breukvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Gehard glas is 3 tot 5 keer sterker dan bij gewoon enkel glas. Hiervoor wordt het glas tot ca. 650°C verhit en vervolgens door koude lucht afgekoeld. Door het snel afkoelen gaan de oppervlakten krimpen en wordt het glas sneller hard dan de kern. 

Wanneer de kern ook afkoelt en samentrekt oefent dit trekspanningen uit op beide oppervlakten en ontstaat er een blijvende drukspanning. Gehard glas kan na het harden niet meer bewerkt of gesneden worden. Gehard veiligheidsglas wordt ook geleverd in figuurglas en gekleurd glas, zoals grijs, brons en groen. Daarnaast wordt gehard veiligheidsglas ook geadviseerd voor tafelbladen en in de badkamer. Als er sprake is van een doorvalrisico wordt ook gehard glas gebruikt in het gehard-gelaagd glas. 

Voordelen van gehard glas

 • Vijf keer sterker dan float glas
 • Breekt in kleine stukjes bij breuk - beperkt risico op verwondingen
 • Ook leverbaar in gekleurd glas en figuurglas

Bewerkingen van gehard glas

Gehard veilgheidsglas kan na het harden niet meer bewerkt worden, maar kan voor het harden uiteraard wel bewerkt worden. 

Randafwerking

Bij het bestellen of aanvragen van een offerte voor gehard glas wordt kunt u de randafwerking aangeven. Indien er niets wordt aangegeven zal het glas met scherpe randen worden geleverd. Dit is geen probleem als het gehard glas weggewerkt wordt in een kozijn of frame. Als het gehard veiligheidsglas bedoelt is om als tafelblad of ergens anders in het interieur te gebruiken is ons advies om de randen platpoly te laten slijpen. Zo kan niemand zich snijden of bezeren aan de randen. 

Een andere randafwerking is facet slijpen. Facet is een sierrand van een bepaalde breedte vanaf de rand van het geharde glas. Het is pas mogelijk om een facetrand te laten slijpen bij een glasdikte vanaf 6mm. Een facet is een schuin aflopende rand van een bepaalde breedte aan de rand van het glas. Een facet wordt enkel gebruikt als sierrand, bijvoorbeeld bij tafelbladen of ruiten in binnendeuren. Hoe dikker het glas is, hoe breder het facet geslepen kan worden. 

Afwijkende vormen

Gehard glas kan in verschillende afwijkende vormen worden geproduceerd, zoals ovaal of rond voor tafelbladen. Voor specifieke vormen is het mogelijk om een technische tekening of een mal aan te leveren zodat het glas exact in de juiste maat en de juiste vorm wordt geproduceerd. Eventuele uitsparingen en boringen zijn ook mogelijk bij gehard glas. Om deze bewerkingen op een juiste manier uit te kunnen voeren is een schets/tekening een vereiste. 

Toepassing van gehard glas

Gehard glas kan in verschillende situaties toegepast worden, zoals o.a. bij;

 • douchecabines
 • inloopdouche
 • glazen binnendeuren
 • glazen douchedeuren
 • scheidingswanden
 • legplanken
 • scheidingswanden
 • tafelbladen