Wat is float glas of enkel glas?

Float glas, ook wel enkel glas genoemd, is een van de meest voorkomende glassoorten. De meeste isolatieruiten zijn gemaakt van float glas en ook spiegels zijn een vorm van float glas. De naam float glas komt van de methode waarop dit glas wordt geproduceerd. Het gesmolten glas wordt bovenop een bad van gesmolten tin gegoten. Het glas blijft hier bovenop drijven. 

Gesmolten metalen hebben een perfect vlak oppervlak en op deze manier wordt ook de onderkant van het glas perfect vlak. De oppervlaktespanning van het glas zelf zorgt voor een perfect gladde bovenkant. De floatglas methode wordt vooral gebruikt voor het maken van grote glasplaten (ca. 6 x 3 mtr). Het wordt toegepast in een continu gietproces; aan één kant wordt het vloeibare glas op de vloeibare tin gegoten en aan de andere kant wordt de gestolde glasplaat verder afgekoeld. Daarna wordt het glas in de gewenste afmetingen gesneden. De dikte van ons float glas of enkel glas varieert tussen 2 mm en 25 mm. 

Voordelen van enkel glas

  • Enkel glas wordt bijna overal in toegepast
  • Enkel glas is perfect vlak
  • Helder, sterk en duurzaam

Bewerkingen van enkel glas

Float glas kan na het leveren nog bewerkt worden. Met een vlijmscherpe glassnijder kan enkel glas en spiegels nog worden gesneden of bewerkt. Uiteraard kunt u het glas ook gelijk in de fabriek laten bewerken.  

Randafwerking

Bij het bestellen of aanvragen van een offerte voor enkel glas kunt u de randafwerking aangeven. Indien er niets wordt aangegeven zal het glas met scherpe randen worden geleverd. Dit is geen probleem als het float glas weggewerkt wordt in een kozijn of frame. Als de randen van float glas vrij komt dan is ons advies om de randen platpoly te laten slijpen. Zo kan niemand zich snijden of bezeren aan de randen. Bij een glasdikte van 3 mm is het niet mogelijk om de randen te slijpen, dit is pas mogelijk bij een glasdikte van 4 mm. 

Ook bij een glasdikte van 2 mm ontspiegeld glas zijn de randen ongeslepen omdat het risico op breuk bij het slijpen heel groot is. 

Een andere randafwerking is facet slijpen. Facet is een sierrand van een bepaalde breedte vanaf de rand van het geharde glas. Het is pas mogelijk om een facetrand te laten slijpen bij een glasdikte vanaf 6mm. Een facet is een schuin aflopende rand van een bepaalde breedte aan de rand van het glas. Een facet wordt enkel gebruikt als sierrand, bijvoorbeeld bij spiegels of ruiten in binnendeuren. Hoe dikker het glas is, hoe breder het facet geslepen kan worden. 

Afwijkende vormen

Enkel glas en alle soorten spiegels kunnen in verschillende afwijkende vormen worden geproduceerd, zoals ovaal of rond. Voor specifieke vormen is het mogelijk om een technische tekening of een mal aan te leveren zodat het glas exact in de juiste maat en de juiste vorm wordt geproduceerd. Eventuele uitsparingen en boringen zijn ook mogelijk bij float glas. Om deze bewerkingen op een juiste manier uit te kunnen voeren is een schets/tekening een vereiste. 

Toepassing van enkel glas

Enkel glas kan in verschillende situaties toegepast worden, zoals o.a. bij;

  • binnendeur
  • spiegels
  • tuinkas
  • fotolijsten