Wat is gehard-gelaagd glas?

Gehard-gelaagd glas is bijna gelijk aan gelaagd glas. Het enige verschil is dat gelaagd glas is opgebouwd uit één of meerdere panelen float glas en gehard-gelaagd is opgebouwd uit één of meerdere panelen gehard glas. Bij gehard-gelaagd glas worden de glasplaten aan elkaar versmolten met daartussen heldere of matte PVB folie van 0.38 mm dik. Dankzij de meerdere lagen folie wordt het inbrekers moeilijker gemaakt om binnen te komen. 

Gehard-gelaagd glas is veiligheidsglas en zal bij breuk in kleine stukjes barsten die vervolgens aan de folie blijven kleven. Hierdoor ontstaat een sterretje of barst. Vooral bij kleine kinderen en huisdieren is gehard-gelaagd veiligheidsglas een goede oplossing en is de kans op letsel zeer klein. 

Door de kans op delaminatie (aantasten folie) is gehard-gelaagd glas minder geschikt voor douchedeuren en douchewanden. Schoonmaakmiddelen bevatten bepaalde stoffen die niet geschikt zijn voor de folie tussen het glas. Wanneer deze stoffen tussen het glas komen op de folie zullen er lelijke plekken ontstaan die nooit meer te verwijderen zijn. 

Opbouw van gehard-gelaagd glas

44.2, 55.2, 66.4 of 1010.2, wat zeggen deze cijfers nu precies? Elk stuk gehard-gelaagd glas bestaat uit verschillende lagen: glas - folie - glas.
De eerste twee cijfers voor de punt geven de dikte van het glas aan, 44.2 wil zeggen dat iedere glasplaat 4 mm dik is. Het cijfer achter de punt is het aantal lagen folie. Bij 44.2 glas is dat 2 lagen folie. De totale glasdikte is dan 4 (glas) + 0.76 (2 x 0,38mm) + 4 (glas) = 8.76mm. 

66.4 wil zeggen dat iedere glasplaat 6 mm dik is. Het cijfer achter de punt is het aantal lagen folie. Bij 66.4 glas is dat 4 lagen folie. De totale glasdikte is dan 6 (glas) + 1,52 (4 x 0,38mm) + 6 (glas) = 13.52 mm. 

Voordelen van gehard-gelaagd glas

  • Vijf keer sterker dan gelaagd glas
  • Breekt in kleine stukjes bij breuk - beperkt risico op verwondingen
  • Hoe meer lagen folie, hoe veiliger
  • Inbraakwerend
  • Geluidsdempend
Balustrade van glasBalustrade van glas

Bewerkingen van gehard-gelaagd glas

Gehard-gelaagd veilgheidsglas kan na het harden niet meer bewerkt worden, maar kan voor het harden uiteraard wel bewerkt worden. 

Randafwerking

Bij het bestellen of aanvragen van een offerte voor gehard-gelaagd glas wordt kunt u de randafwerking aangeven. Indien er niets wordt aangegeven zal het glas met scherpe randen worden geleverd. Dit is geen probleem als het gehard-glas glas weggewerkt wordt in een kozijn of frame. Indien de randen vrij komen, zoals bij een balustrade of vide dan is het noodzakelijk om de randen te laten slijpen. Met geslepen randen worden snijwonden of andere verwondingen voorkomen. Wel is het te adviseren om de randen goed af te kitten om delaminatie en aantasting van de folie te voorkomen. 

Afwijkende vormen

Gehard glas kan in verschillende afwijkende vormen worden geproduceerd, zoals ovaal of rond. Voor specifieke vormen is het mogelijk om een technische tekening of een mal aan te leveren zodat het glas exact in de juiste maat en de juiste vorm wordt geproduceerd. Eventuele uitsparingen en boringen zijn ook mogelijk bij gehard glas. Om deze bewerkingen op een juiste manier uit te kunnen voeren is een schets/tekening een vereiste. 

Toepassing van gehard-gelaagd glas

Gehard-gelaagd glas kan in verschillende situaties toegepast worden, zoals o.a. bij;

  • balustrade van glas
  • deurluifel
  • scheidingswanden
  • vijver
Deurluifel van glasDeurluifel van glas
Balkonhek van glasBalkonhek van glas
Glazen scheidingswandGlazen scheidingswand
Glazen windschermGlazen windscherm