Gelaagd glas

Wat is gelaagd glas?

Gelaagd glas ontstaat door het samenvoegen van twee of meerdere glasplaten, die over hun gehele oppervlakte met elkaar verbonden worden door één of meerdere folies in een kunststof materiaal. De folie is meestal samengesteld uit polyvinylbutyral, ook wel “PVB” genoemd. Naast PVB kunnen er ook andere kunststofmaterialen, harsen of gels gebruikt worden. Gelaagd glas is een samengesteld materiaal, dat zowel de eigenschappen van glas, als van de gebruikte tussenlaag verenigt (hechting aan het glas, elasticiteit, weerstand aan inslag)

Gelaagd glas beschadigd

Gelaagd glas, met een tussenblad in PVB, wordt vervaardigd via een walsproces, gevolgd door een behandeling in een autoclaaf. Hierin wordt onder hoge druk en temperatuur de ingesloten lucht (tussen de glasbladen en de PVB (‘s)) verwijderd, worden de glasbladen en de PVB tussenla(a)g(en) met elkaar verbonden en wordt het geheel transparant. Wanneer het glas breekt, blijven de glasscherven aan de folielaag kleven.

Gelaagd glas wordt vooral gebruikt als veiligheids-glas en waar het risico op doorvallen van personen groot is of waar vallende glasscherven personen kunnen verwonden, bijvoorbeeld in het dak.

Gelaagd glas

Wat zijn de toepassingen voor gelaagd glas?

Gelaagd glas kan gebruikt worden voor:

Deuren en puien (gelaagd gehard)
Binnenwanden
Auto (voor-)ruiten
Anti-inbraak
Anti-vandalisme
Licht isolerend

Gelaagd glas vitrine

Gelaagd glas heeft ook akoestisch een hoog rendement. Gelaagd glas wordt vooral gebruikt waar het risico op doorvallen van personen groot is of waar vallende scherven personen kunnen verwonden, bijvoorbeeld in daken. Daarnaast wordt het ook gebruikt in de autoindustrie voor de fabricage van voorruiten.

Gelaagd glas voor winkel